Minden, amit tudni szeretnél a MULTIJET motorról
szerző VaNick | 2006, június 20 - 11:54 |
multijet motor
 

Addig, amíg ide is kerül néhány személyes tapasztalat, felraktam egy-pár tesztre mutató linket egy csokorba gyűjtve, valamint összegyűjtöttem a technikai információkat a motorról. Ajánlom azoknak, akiknek már van MULTIJET puntójuk, vagy éppen most törik a fejüket egy ilyen motorral felszerelt punto vásárlásán, sok hasznos infót megtalálhattok itt erről a motorról, amely 2005-ben elnyerte az év motorja címet is!!!

 

1.3 MULTIJET 16V

 

A 2003-as facelift utáni Punto az első olyan autó, amelyikbe az 1.3 Multijet 16v motort építették be, amely a legkisebb és legfejlettebb második generációs Common Rail közvetlen befecskendezéses dízelmotor a Punto II/B megjelenésekor.

A tervezőmérnökök tudták mi kell egy ilyen kis motorba, hogy az kihozza magából a maximumot. Először is olyan technikai csemegéket alkalmaztak, amelyek előnyeit már sikerrel használták fel a 2002-ben bemutatott második generációs közös nyomócsöves 140 LE-s 1.9 Multijetnél,  mint pl. magas nyomású Common Rail befecskendezési rendszer, multipoint befecskendezés (MPI), 16 szelep, intercooler, és a különlegesen hatékony égéskamra alakzat. Aztán végül csökkentették a motor súlyát és méreteit anélkül, hogy a technikai megoldások csorbát szenvedjenek.

Ebből kerekedett ki az 1.3 Multijet 16V 1251 cm3-es motorja.

 

Nézzük sorra tehát, mi is van ebben a Multijet motorban:

Elöször is négy hosszú löketű, 82X69,6 mm-es henger. Hengerenként négy szelep  DOHC-vezérléssel, Common Rail-befecskendezés (a nyomócsőben maximum 1400 bar nyomással), intercooleres turbófeltöltő lefúvószeleppel és természetesen Multijet üzemanyag befecskendezési rendszer.

 

Hogyan működik a Multijet rendszer?

A Multijetnél is van előbefecskendezés, amely megemeli a hengerben a hőmérsékletet és a nyomást, ami tökéletesebb égést, így jobb hatásfokot eredményez.
Az előbefecskendezés után a fő dózis nem egy adagban, hanem több részletben érkezik, ami egyenletesebb járást és nagyobb teljesítményt eredményez.
A motorvezérlő elektronika a Bosch-tól származik. Mivel megnőtt a befecskendezések száma, ezért le kellett csökkenteni a közöttük eltelt időt (1500 és alig 150 mikroszekundum közötti időkülönbséggel). Ez az új, intelligens vezérlés módosítja a befecskendezések számát és az üzemanyag mennyiségét is. 3-5 adagban történik a befecskendezés a motor hőmérsékletétől, terhelésétől és a fordulatszámtól függően. Lecsökkentették a befecskendezett anyag minimális mennyiségét is (2 vagy akár 1 köbmilliméter alatti gázolajmennyiség egy befecskendezés alkalmával).

 


Az 1251 cm3-es motor teljesítménye maximumát (70 LE) 4000 ford./perc-nél adja le, és a maximum nyomatékát (180 Nm) már1750 ford/perc-nél eléri.

Multijet teljesítménygörbe

A motor súlya mindössze 130 kg, kevesebb mint 50 cm hosszú és magassága kisebb, mint 65 cm. Úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el.

Az 1.3 Multijet 16v-t 250000 km-re tervezték, az általában megadott 150000 km helyett.
Az olajcsere intervalluma is megnőtt 20000-ről 30000 km-re.

A motor környezetbarát (CO2 kibocsátás 100 kilométeren 119 gramm), hiszen teljesíti az EURO 4-es követelményeknek megfelelő megengedett károsanyag kibocsátási limithatárt.

A csúcssebesség 164 km/h, a 0-100 km/h-ra való gyorsulást pedig 13.4 másodperc alatt éri el.

A fogyasztási adatok a legjobbak a kategóriában: városban 5.6 l, országúton 3.9 l, vegyes használatnál 4.5 l (100 km-re).

 

Aki még mélyebben bele akar merülni a technikai részletekbe, az böngéssze végig az alábbi linkeket.

A cikk részben a Fiat hivatalos angol nyelvű tájékoztatójából ill. a lent említett linkek forrásanyagából származik.

 

Szóljatok hozzá a cikkhez! Várjuk véleményeiteket, osszátok meg másokkal is! Akinek van indíttatása (kedve) írhat a személyes tapasztalatairól is akár komplett cikket is, küldje el a moderator@puntoclub.hu -ra és természetesen feltesszük az oldalra! 

 

TOTALCAR - Fiat 1.3 16v Multijet turbódízel bemutató

vezess.hu - Az 1.3-as MULTIJET dízelmotor

A5.hu - 

Fiat 1.3 Multijet 16V

italiaspeed.hu - 

A Multijet forradalma

PuntoClub MULTIJET FÓRUM

blogger quash | 2006, június 20 - 20:23 | (7811)

korrekt :), de szerintem megadott vegsebesseg, gyorsulas, fogyasztas adott típusra, es nem a motorra vonatkozhat, ez felhasznalasi helytol, sulytol, legellenalastol, stb. fuggoen erosen valtozhat.

---
Az oroszok már a spájzban vannak!